Sluta röka!

För ca fyra månader sedan bestämde jag mig för att sluta röka. Två månader tidigare fick jag beskedet att jag fått KOL. Valet var att fortsätta röka och långsamt kvävas till döds eller sluta röka och bromsa upp tillståndet. Självklart var inte valet svårt, men desto svårare att verkligen ta steget. Jag bestämde mig för att jag skulle slutat innan 2017 var slut. Jag fick rådet att trappa ner och börja välja de goda cigaretterna och försöka skippa de andra.

I slutet av juli och början av augusti, 2017, vaknade jag flera gånger på natten. Vaknade av hostan, slemmet & slemkulor som ville upp, bröstsmärtor som vid rosslig förkylning (det gjorde ont!) och jag var tvungen att gå upp och spotta. Då bestämde jag mig för att köpa fem askar cigaretter och sen fick det vara slut. Vi skulle åka till London kommande helg och ville inte sluta röka och äventyra resan. Jag hade nästan en ask kvar när vi kom hem till Sverige och planerade in att jag skulle ta sista cigaretten innan jag gick och la mig. Tänkte att då får jag några timmar på köpet.

Jag fick hjälp av mina föräldrar, de betalade gärna för plåster om jag trodde att det kunde hjälpa mig. Köpte Niquitin Clear steg 1 och efter duschen första rökfria dagen, sattes första plåstret på överarmen. Den dagen och kommande månad, tog jag några bloss/cigaretter. Någon dag kunde det räcka med att jag fick ta tre bloss på killens cigg och någon gång en hel cigarett. Som mest tog jag fyra cigaretter på en dag. Så här fortsatte jag under en månad innan jag kände att jag var redo för att släppa taget helt. Någon undrar säkert om det var värt/lönt för mig att ta de där blosset/cigaretterna. Ja, det var det! Jag ville göra på mitt sätt, det var viktigt för mig. Vi var överens om att jag inte skulle köpa egna cigaretter, utan det var bättre att jag fick ta av min kille.

För ca arton år sedan slutade jag också att röka och höll upp i tio år. Den gången var jag gravid. Sedan jag började röka som 13-åring hade jag alltid sagt, att den dagen jag blir gravid SKA jag sluta röka. En vecka efter beskedet om att jag var gravid, slutade jag röka. Det var några av de värsta veckorna i mitt liv. De tre första veckorna hade jag mardrömmar, kallsvettas på nätterna och mådde dåligt både av abstinens och illamående av graviditeten. När jag klarat att sluta röka, sa jag till alla i min närhet att aldrig låta mig ta en cigg igen. Det var bara det att tio år senare, fanns ingen av de där. Den där kvällen när jag fick för mig att köpa en ask, skulle bara feströka den kvällen. Det blev sju år.

Mina lungor mår lite bättre idag. Jag andas in ett pulver varje morgon och kväll, som ska göra det lättare för mig att andas. När jag drar in det pulvret, blir jag rädd bara jag tänker jag på att om det hade varit en cigarett, hur ont det skulle göra. Så varje morgon och kväll får jag en påminnelse om hur jag skulle må om jag började röka igen. Den motivationen är tillräcklig för mig. Nu önskar jag bara att de som röker i min närhet också klarar av att sluta röka, eftersom passiv rökning också förvärrar min KOL.

22 svar på “Sluta röka!”

 1. Hej Katarina , jag läser din blogg för första gången idag och jag tycker att vad starkt av dig att berätta om ett sådant personligt och svårt skede i ditt liv. Och jag vet hur svårt den första tiden är när man tagit beslutet att sluta röka men det är det bästa beslutet man kan ta speciellt efter man har fått den diagnosen som du har fått. KOL är inget att leka med . Min mamma har KOL så jag känner igen besvären när du beskriver om hur hostan, slemet, påverkar dig . Själv slutade jag röka 2014 så jag har nästa år i januari. Varit rökfri i 4 år och det var det bästa beslutet jag har tagit. Var på kontroll för ett år sedan och då misstänkte dom att jag kanske hade fått KOL men efter ett par tester så sa dom att det var min astma som blivit värre men att jag är i riskzonen för att det ska utvecklas till KOL. Men det är något jag får ta då om det skulle bli så. Jag hoppas att dina lungor blir hjälpta av dina mediciner och att du ska må bättre. Ta hand om dig min vän 😘

  1. Hej Jessica, tack för din fina kommentar. Hoppas du slipper att få KOL, det kan vara tillräckligt jobbigt med en svår astma. Bra jobbat med att sluta röka! Ta hand om dig med :*

 2. Känner du dig osäker på den tiden ha haft en sexuell relation? Har du någonsin använt en sexuell komplement, men inte hittar en du är nöjd med? Vill du använda en sexuell komplement som fungerar till perfektion? Titan Gel kan vara lösningen på deras problem. http://elmacho.xyz/titan-gel-gold-i-sverige-recensioner-och-asikter-hitta-pa-apotek Vad betyder allt detta? För att sätta det i enkla ordalag, de män som tog Titan Gel , jämfört med dem som tog placebo, haft bättre erektioner, en ökning i sexuell lust och, viktigast av allt, de kunde tillfredsställa sina partners än vad som är förväntat. Vad tror du detta kan du uppnå för ditt liv? Vad är Ingredienserna i Titan Gel? Finns det några Biverkningar? Vi kan konstatera genom vår forskning, eftersom detta är en helt naturlig produkt, biverkningarna var i allmänhet minimal.

 3. I happen to be writing to make you understand what a amazing encounter my friend’s girl had checking the blog. She came to understand such a lot of things, which include how it is like to possess a wonderful giving heart to have other individuals without problems comprehend chosen hard to do subject areas. You truly exceeded our own expected results. Thanks for providing these valuable, trusted, edifying and as well as fun thoughts on the topic to Emily.

 4. I in addition to my guys have been examining the best things from your site then all of the sudden I got a terrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those tips. Most of the people were totally very interested to read through all of them and now have undoubtedly been taking advantage of these things. Appreciation for indeed being simply helpful and then for settling on variety of wonderful resources most people are really desperate to discover. Our honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 5. I wanted to write you that bit of remark to finally thank you so much as before with your extraordinary concepts you have shown at this time. It has been really seriously generous of people like you to allow without restraint just what most people would have made available as an e book to generate some cash for their own end, mostly given that you might have done it if you wanted. Those good ideas as well served to become a good way to be certain that most people have similar zeal like my personal own to understand somewhat more pertaining to this issue. I believe there are a lot more pleasurable periods in the future for people who go through your blog post.

 6. I enjoy you because of your entire hard work on this web site. My mom loves engaging in research and it’s really easy to see why. We hear all relating to the dynamic ways you offer efficient solutions on the web blog and even improve response from some other people on the area of interest so our girl is certainly discovering a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the year. You are carrying out a very good job.

 7. I have to express my appreciation for your kind-heartedness supporting those people that must have guidance on in this matter. Your very own commitment to getting the message all-around ended up being certainly practical and has surely allowed ladies much like me to attain their aims. Your helpful report entails much a person like me and substantially more to my peers. With thanks; from each one of us.

 8. I as well as my pals appeared to be following the nice information and facts on the blog then before long got a horrible feeling I never thanked the web site owner for those strategies. All of the guys are already as a result stimulated to study all of them and already have without a doubt been taking pleasure in those things. Many thanks for actually being quite helpful as well as for utilizing this sort of essential resources millions of individuals are really desirous to be aware of. Our own sincere apologies for not saying thanks to sooner.

 9. I wanted to draft you that tiny remark so as to give many thanks again over the remarkable opinions you’ve discussed in this article. It has been really pretty generous with you to allow without restraint what some people would have marketed as an ebook in making some cash for their own end, chiefly seeing that you could possibly have done it in the event you considered necessary. Those pointers as well served to provide a good way to comprehend the rest have similar keenness just like my very own to figure out whole lot more related to this condition. Certainly there are many more fun occasions up front for individuals that examine your site.

 10. I have to show appreciation to this writer just for bailing me out of this type of scenario. Because of researching through the the web and finding opinions which are not powerful, I assumed my life was well over. Living without the approaches to the difficulties you’ve fixed as a result of your article is a serious case, as well as those which might have badly damaged my career if I hadn’t come across your web site. Your main ability and kindness in handling a lot of things was useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a point like this. It’s possible to at this point relish my future. Thank you so much for this specialized and result oriented guide. I won’t be reluctant to endorse your web blog to any person who needs to have assistance on this area.

 11. I have to convey my affection for your kindness for men who need help with the matter. Your real commitment to passing the message along came to be extremely valuable and have always allowed somebody just like me to attain their dreams. Your helpful guideline entails a whole lot to me and especially to my colleagues. With thanks; from all of us.

 12. I am writing to let you know what a notable discovery my friend’s daughter went through viewing your web page. She realized so many things, which included what it is like to have an incredible coaching heart to make folks quite simply fully grasp various very confusing things. You truly did more than people’s desires. Thank you for distributing the productive, dependable, informative as well as fun tips on that topic to Gloria.

 13. I wanted to type a brief note so as to express gratitude to you for all of the amazing strategies you are placing at this site. My time consuming internet lookup has at the end been paid with awesome insight to write about with my family members. I ‘d assert that most of us website visitors actually are very blessed to exist in a fine network with so many special individuals with valuable strategies. I feel rather fortunate to have discovered your entire webpage and look forward to really more thrilling times reading here. Thanks a lot again for all the details.

 14. I as well as my guys have been examining the great helpful hints found on your site and so at once came up with an awful feeling I had not expressed respect to the blog owner for those techniques. All of the guys were certainly glad to see all of them and have in effect in truth been loving them. We appreciate you turning out to be quite accommodating and for utilizing this form of high-quality resources millions of individuals are really desperate to understand about. My personal honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 15. I have to point out my affection for your kindness for individuals that should have help with this important question. Your real dedication to getting the message up and down became unbelievably important and have continuously made workers like me to attain their objectives. The important publication indicates this much a person like me and far more to my office colleagues. Best wishes; from each one of us.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *